Emma Games
Emma Games - Home > Jouw bordspel


BrowseSafe Level groen logo

Jouw bordspel

 

Jij hebt een leuk bordspel bedacht? Nu wil je graag, dat je spel uitgegeven wordt. Om je een stukje op weg te helpen, volgen hieronder een paar tips:

 

  1. De aller- aller- allerbelangrijkste tip. Stuur je spel NIET naar Emma Games op. Voorlopig zie ik absoluut geen mogelijkheden om je spel op de markt te brengen.

 

  1. Je zult niet snel veel geld met je spel verdienen. Uitgevers betalen je ongeveer 2-3% van de prijs waarvoor het spel in de winkel ligt.

 

  1. Eenzaam en alleen. Speel je spel eerst in je eentje. Speel net zo lang door, totdat je een spelmechanisme hebt, dat werkt. Pas daarna ga je andere mensen ‘lastig vallen’ met je spel.

 

  1. Testen, testen en nog eens testen. Voordat je een uitgever benadert, moet je het spel met veel verschillende mensen testen. Gebruik bij het testen een testformulier en laat iedereen dat invullen. Een voorbeeld van zo’n formulier kun je vinden in het boekje ‘Leitfaden für Spieleerfinder’ van Tom Werneck.

 

  1. Stuur nooit zomaar je spel naar een uitgever. Informeer je eerst goed over zijn programma en kijk of je spel daarin past. Neem vervolgens eerst contact op met de uitgever. De uitgever laat je dan wel weten of je eerst de spelregels kunt toesturen of dat je meteen een compleet spel mag toezenden.

 

  1. Heb geduld. Spellen ontwikkelen kost tijd. Een goed spel ontwikkelen kost nog meer tijd.

 

  1. Heb nog meer geduld. Als je een spel naar een uitgever mag sturen, duurt het bij sommige uitgevers wel een half jaar, voor ze iets van zich laten horen. Dat kan erg frustrerend zijn; dat kan ik je uit eigen ervaring vertellen. Je doet er echter weinig aan. Als alternatief kun je natuurlijk aan een spelontwerpwedstrijd meedoen. In Duitsland worden die op een aantal plaatsen gehouden.
  1. Kijk voor meer tips op de sites van Spelauteurs Nederland de Spieleautorenseite of de SAZ.

 

Ik hoop dat je iets aan bovenstaande tips hebt. Als je je spel op de markt wilt brengen, wens ik je veel succes. En anders heb je nog steeds een leuke hobby!

 

 

Martyn F

 

Copyright 2007-2013: Emma Games